Bine ai venit

Dragă cititorule, ai ajuns pe blogul meu. Ştiu, sună urât "blogul meu". Aşadar, ai ajuns în locul unde eu îmi scriu opiniile despre sport. Te invit să le citeşti şi te invit să le comentezi. Aş vrea să purtăm un dialog civilizat pe teme sportive. Dacă vrei, eşti liber să-ţi scrii propriile articole despre absolut orice sport.

Te invit la un "dialog sportiv".

vineri, 21 martie 2008

Lege sau tocmeala

Extrase din Regulamentul de organizare a competitiilor de pe site-ul Federatiei Romane de Fotbal

art.32 pct.2. Răspunderea pentru asigurarea ordinii şi securităţii participanţilor în stadion revine clubului organizator, care încheie în acest sens contracte de prestări servicii, în condiţiile legii, cu structuri specializate din Ministerul Administraţiei şi Internelor sau cu societăţi de pază şi protecţie şi iau toate măsurile pentru prevenirea incendiilor, asigurarea căilor de acces şi menţinerea în stare de funcţionare a tuturor instalaţiilor specifice.


art.32 pct.3. Cluburile organizatoare au următoarele obligaţii:

lit. k) să asigure, cu ajutorul forţelor de ordine, îndepărtarea din stadion a persoanelor sau grupurilor de persoane care se comportă violent, sau scandează expresii triviale;

lit. s) să execute necondiţionat dispoziţiile arbitrului sau ale observatorului delegat, cu privire la respectarea prevederilor regulamentare;

art.32 pct.5. Delegaţii, căpitanii de echipă şi jucătorii echipelor sunt obligaţi să execute necondiţionat toate dispoziţiile date de arbitru în legătură cu desfăşurarea regulamentară a jocului.

art.32 pct.6. Nerespectarea dispoziţiilor date duce la oprirea jocului de către arbitru.

Dacă, în termen de 3 minute de la oprirea jocului, nu se iau măsuri regulamentare privind îndeplinirea dispoziţiilor date, arbitrul va fluiera sfârşitul jocului şi va părăsi terenul.

art.32 pct.7. Termenul de 3 minute se arată în mod vizibil, se anunţă căpitanului echipei în cauză şi se arată o singură dată pentru fiecare echipă în cursul unei partide.

art.32 pct.8. În cazul în care jocul va fi întrerupt în aceste condiţii, echipa vinovată va fi sancţionată conform prevederilor regulamentare.


Din pacate, pe site nu apar si sanctiunile in acest caz, dar din cate am inteles acestea sunt stipulate in Regulamentul LPF. In principiu, este vorba de meci pierdut de echipa gazda cu scorul de 3 la 0, amenda de 100.000 lei si suspendarea terenului intre 4 si 10 etape.

Asadar, inainte de orice alta discutie privind moralitatea acordarii victoriei Stelei, ar trebui sa se aplice Regulamentul, care functioneaza ca si lege fundamentala a organizarii competitiei sportive.

Binenteles ca acesta victorie acordata la "masa verde" nu poate multumi cluburile sau pe suporterii lor, dar legile trebuie sa fie respectate. Sigur ca organizatorii, in speta clubul Rapid, stiau ca suporterii nu au voie sa patrunda pe stadion cu brichete. La fel de bine stiau ca pe langa avertizarile vocale ale crainicului, respectivii spectatori trebuiau evacuati din incinta stadionului inca de la pauza(va amintiti "ploaia" de brichete din prima repriza). Stiau toate aceste lucruri, ba chiar ceva in plus, si totusi si-au asumat acest risc. De ce trebuie sa fie acuzata Steaua pentru niste greseli de organizare elementare, greseli pentru care clubul Rapid este unic responsabil?

Sa mutam putin tema discutiei asupra identitatii "atacatorilor". Se vehiculeaza tot mai mult ideea cum ca ar fi vorba de stelisti "infiltrati" in mijlocul galeriei rapidiste. Eu nu pot sa cred ca 20 de stelisti (sa nu uitam ca nu s-a aruncat o singura bricheta, au fost mult mai multe) ar putea sta 73 de minute intre Corsicanu' si ai lui fara a fi "descoperiti", mai mult, ei aruncand in repetate randuri cu obiecte pe terenul de joc, in ciuda apelurilor facute de crainicul stadionului. Presupunem prin absurd ca este vorba de "spioni" stelisti infiltrati. Cu ce se schimba datele problemei? Cu absolut nimic! In atributiile organizatorice intra controlul tuturor spectatorilor, indiferent daca sunt rapidisti, stelisti, petrolisti etc. La fel in cazul identificarii si evacuarii respectivilor spectatori.

Din punct de vedere regulamentar, clubul Rapid este cat se poate de vinovat, independent de preferintele sportive ale celor care au aruncat cu obiecte in teren. Daca tot vrem sa eradicam astfel de manifestari in arenele sportive, regulamentul trebuie aplicat la sange, indiferent ca este vorba de Rapid, Steaua, Dinamo, Concordia Chiajna sau Building Vanju Mare. Daca se continua aplicarea "dupa ureche", ne vom adanci tot mai mult in acesta mocirla care este acum in fotbalul din Romania.


fcsteaua.ro

Niciun comentariu: