Bine ai venit

Dragă cititorule, ai ajuns pe blogul meu. Ştiu, sună urât "blogul meu". Aşadar, ai ajuns în locul unde eu îmi scriu opiniile despre sport. Te invit să le citeşti şi te invit să le comentezi. Aş vrea să purtăm un dialog civilizat pe teme sportive. Dacă vrei, eşti liber să-ţi scrii propriile articole despre absolut orice sport.

Te invit la un "dialog sportiv".

sâmbătă, 17 mai 2008

De ce Steaua domnule T.R.U.?

Inca de la inceput vreau sa precizez ca eu nu sunt unul din cititorii "afectati" de pseudo-editorialul din gsp. Doar ca, acel articol a ridicat unele intrebari. Deci nu sarbatorim 60 de ani de Steaua sau Dinamo, ci 60 de ani de la desfiintarea unor cluburi. Poate fi adevarat (si intr-o anumita masura chiar este) doar ca, distinsul domn T.R.U. nu ne spune ca era imposibil ca la sfarsitul anilor '40 sa te opui comunistilor.

"Dinamo a fost înfiinţat aşa cum au fost înfiinţate toate instituţiile statului comunist: pentru a demola şi înlocui tot ce construise România în libertate. Numele clubului traduce exact împrejurările fondatoare: un cuvînt rusesc, o iscălitură agitprop. Şi Steaua, înfiinţată în iunie 1947, a ieşit din acelaşi atelier." Foarte just. Dar de ce domnule T.R.U. veniti cu acest articol la 60 de ani de acelele fapte, reprobabile in opinia dumneavoastra, si la 18 ani de la castigarea dreptului la libera exprimare? De ce nu am citit o asemenea luare de pozitie imediat dupa Revolutie, sau macar la aniversarea a 50 de ani de existenta?

"De altfel, Dinamo, Steaua şi Iliescu sînt cele mai vechi fraude în vigoare ale vieţii publice româneşti." Eu chiar nu am inteles legatura a doua cluburi sportive cu omul politic Iliescu. Dar, daca tot pornim pe acest tipar poate ar trebui domnule T.R.U. sa va ganditi la celebrele "partide istorice" si la cum au guvernat ele in perioada interbelica, iar apoi putem discuta de "cele mai vechi fraude in vigoare ale vietii publice".

"Marcel Popescu, preşedintele clubului sportiv, are nesimţirea să revendice zeci şi sute de medalii cîştigate de sportivii dinamovişti la 14 Olimpiade. Serios? Dar unde anume, la ce alte cluburi, în afară de Dinamo, Steaua & co puteau face sportivii români performanţă?" Vreau sa ma refer strict la fotbal, dat fiind ca in aceasta ramura sportiva sunt cel mai prezente cluburile. Iata domnule T.R.U., ca si in acea perioada de trista amintire au existat cluburi care au castigat titluri de campioana: UTA, Craiova, FC Arges... Au existat deci sportivi care au reusit performante notabile la alte cluburi.

Ok, m-am indepartat de titlu. Revin. De ce Steaua? Habar n-am. Primele meciuri vazute pe un stadion au fot in Regie, la sfarsitul anilor '90. Nici victoriile pe banda ale Stelei nu pot intra la categoria "de ce Steaua?". La varsta cand constietizam cat de cat cu ce se mananca fotbalul, tocmai se incheia perioada fasta de 6 ani a Stelei. la fel, in perioada "impresionabila" stelistii aveau performante putine. Totusi, am ramas alaturi de ei. Deci nu stiu de unde sau de ce Steaua? Pur si simplu, s-a intamplat, si nu pot decat sa ma bucur pentru acest lucru. Probabil ca asa simt si dinamovistii, in al caror club favorit ai lovit cu nesimtire. Traditia celor doua cluburi exista domnule. Mentalitatea de invingator exista! Chiar si in acea perioada, oriunde mergeau sportivii cluburilor "monstru", mergeau sa CASTIGE! Indiferent de competitie sau adversar.

Asta n-o sa puteti lua niciodata. Intotdeauna, uitandu-ne in urma, noi vom vedea niste INVINGATORI! Voi puteti spune acelasi lucru?

Niciun comentariu: